Duurzaam wonen
We investeren in energiebesparende maatregelen voor onze woningen en kiezen bewust voor materialen, installaties, systemen en onderhoudsmethoden die het milieu minder belasten.
Zonnepanelen op woningen met een eigen dak
De daken van alle eengezinswoningen zijn geschouwd. Dit betekent dat is onderzocht hoeveel panelen er op het dak passen. Er wordt gekeken welke kant van het dak het meest geschikt is. We plaatsen minimaal 6 en maximaal 8 zonnepanelen.
Heeft u nog geen zonnepanelen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor vrijblijvend advies en een proefberekening van de te verwachte besparingen.
Het kan zijn dat uw woning niet geschikt is voor het installeren van zonnepanelen, omdat:
▪ de ligging is niet goed (te weinig zon)
▪ de ruimte op het dak is beperkt
▪ de woning heeft een dakkapel.
Eigen bijdrage
U betaalt per maand een bijdrage voor de zonnepanelen. Dit is een bedrag van € 3,10 per paneel per maand. Deze bijdrage valt onder de servicekosten. Dit betekent dat de kosten voor zonnepanelen niet meegeteld worden in de jaarlijkse huurverhoging. Het onderhoud en monitoring van de installatie zit inbegrepen in de eigen bijdrage.
Samenwerking Wocozon
Voor het installeren van zonnepanelen werken wij samen met Wocozon.
Wocozon monteert de zonnepanelen veilig op de woning. Zij hebben hiervoor wel uw toestemming nodig. Daarom tekent u een contract voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden.
Het voordeel
Als u kiest voor zonnepanelen, dan heeft u minder stroom nodig van uw energieleverancier. Uw stroomrekening daalt dus. Leveren de zonnepanelen meer stroom op dan u gebruikt? Dan kunt u deze stroom terug leveren aan uw energieleverancier. U krijgt hiervoor een bedrag voor per kWh (kilowattuur). Dit heet een terugleververgoeding.
Geen toestemming voor het zelf plaatsen van zonnepanelen
Wij geven geen toestemming om zelf zonnepanelen te plaatsen:
▪ Voordat alle installaties op de daken gelegd zijn, zijn deze daken technisch goedgekeurd.
▪ De zonnepanelen die in opdracht van ons geplaatst worden zijn onderdeel van de woning. Gaat u verhuizen? Dan blijven de zonnepanelen op het dak liggen. Wij nemen andere installaties bij verhuizing niet in beheer. Zelf geplaatste installaties zouden bij verhuizing helemaal verwijderd moeten worden.
Zonnepanelen op woningen zonder eigen dak
Woont u in een appartement, boven-benedenwoning of duplexwoning? Dan is het niet mogelijk om zonnepanelen op uw eigen dak laten installeren. Voor bewoners van complexen is een energie coöperatie opgericht. Bewoners van een complex kunnen aansluiten bij deze energiecoöperatie. Deze heet ZonSamen. Om lid te worden betaalt u eenmalig 1 euro. Vervolgens deelt u jaarlijks mee in de opbrengsten van de zonnepanelen.
Wilt u meer weten over de energiecoöperatie? Kijk dan op de website www.zonsamen.nl.
Een volgende stap in het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen zijn maatregelen aan de installaties, zoals de cv-ketel. Lek en Waard Wonen is op dit moment nog terughoudend met (grote) investeringen in nieuwe technieken en installaties die zich nog moeten bewijzen.
Alle woningen van Lek en Waard Wonen hebben een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. We vermelden het energielabel in de advertentie als de woning wordt aangeboden
Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Bij een nieuw huurcontract ontvangt u dit label van Lek en Waard Wonen. De labels lopen van A t/m G. Label A++ is het hoogst haalbare label, de woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoningen. Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label; een uitgevoerd onderhoudsproject kan echter de energieprestatie behoorlijk hebben verbeterd.
Wat heb ik als huurder aan het energielabel?
Met het energielabel kunt u snel en makkelijk zien, of u op een relatief hoge of een lage energierekening moet rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis comfortabel en goed voor het milieu.
Bij het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen sluit Lek en Waard Wonen aan bij de laatste stand van zaken. De nieuwbouw aan de Van Vlietstraat in Nieuw-Lekkerland en de Emmastraat in Groot-Ammers is uitgevoerd zonder gasaansluiting en als Nul op de Meter woning. Dat betekent dat de woning zeer goed geïsoleerd is en daardoor weinig energie nodig heeft voor verwarming. Daarnaast wekt de woning net zoveel energie op als de bewoner nodig heeft voor verwarming, warm water en eigen gebruik.
Contactpersoon
Marieke Damsteegt, klantprojectbegeleider.
Heeft u vragen, dan deze mailen naar mail@lwwonen.info.